Sjećanja

Nepismena, zatvorena u sebe, osjetljiva, usamljena, obilježena bolom nesrećne žene, obuzeta ljubavlju prema čovjeku koji tu ljubav nije cijenio, mučena glasovima o njegovim ljubavnim vezama, doživljavala je, vjerujem, život kao mučnu tragediju, jer se zbog oca, da bi se potpuno posvetila njemu, da ga čeka, da misli o njemu, da ga služi kad dođe, odvojila od nas, od djece, od svojih sestara, od cijelog svijeta. Vjerovatno je tako bježala i od glasova o njemu koje nije željela da čuje. Tako se među nama nikad nije stvorila prava ljubav, ni s njene ni s naše strane. Ćutala je odvojena i usamljena, bez snage i volje da svoju tugu ublaži brigom za naš život. Ništa nam nije nedostajalo od onoga što tuđe ruke mogu da pruže, ali nam je bilo žao što je majčin i naš život toliko razdvojen.

A u rijetkim časovima, kad je uspijevala da pobjedi svoju pustošnu tugu, vidjeli smo kako je sve moglo da bude drugačije: tada nam je pričala čudne priče, polu-bajke, polu-životne istine, o ženi što je ostavila muža i dijete i pobjegla s drugim, ne osvrćući se na dječji plač, pa je za kaznu pretvorena u lisicu i u zimskim noćima plače na brdu, žaleći zbog svoje nerazumnosti. A mi smo zaista slušali kako sa tušanjskog brda, greblja, tužno plače lisica u zimskoj noći, kao da neko cvili ljudskim glasom.

Pričala je i divnu priču o crnom duhu, karanđolozu koji o Bozuku (muslimani tako nazivaju Božić, da ne pomenu božije ime) sačekuje ljude na raskršćima, u ponoć, i iznenada ih zajahuje. Crn je, smrdljiv i težak. – Je li ti teško? – pita. Ako čovjek kaže da je teško, postaje još teži; a ako kaže da nije teško karanđoloz nestaje.

Ta priča o životu djelovala je na mene prvenstveno kao bizarna slika, koju sam živo predstavljao, znao sam čak i mjesto gdje je karanđoloz sačekivao ljude, na raskršću ispod greblja. Tek docnije, kad sam odrastao, shvatio sam je kao mudrost, kao parabolu o životu, koji je sve teži što ga težim smatramo.

Meša SELIMOVIĆ, Sjećanja

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s