Kralj Aleksandar i Avdo iz Orahove

Službeni list Vrbaske banovine u broju 8 od 25. februara 1932. godine, objavio je na trećoj strani zanimljiv “naročiti izveštaj”. Naime, po tadašnjem običaju, kralj ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ (1888-1934) kumovao je, preko izaslanika, devetom sinu AVDE PORIĆA iz Orahove – “jednom čestitom i dobrom građaninu, ali siromahu”.

Kraljevski izaslanik ovom prilikom bio je artiljerijski major MUSTAFA BAŠAGIĆ koji je pristigao u Orahovu u nedjelju 14. februara, po velikoj studeni (čak 20 stepeni ispod nule), sa “četvero saonica građana iz Bosanske Gradiške”. U pratnji odreda od pedeset konjanika, Bašagić je stigao do “trijumfalne kapije” na ulazu u mjesto, okićene jugoslovenskim zastavama i natpisom “Živio kralj Aleksandar”. Uprkos zimi, izaslanika jugoslovenskog monarha dočekalo je oko 400 mještana Orahove.

“Izaslanik NJ. V. Kralja zahvalio se na pozdravu i uputio kući sretnog domaćina praćen masom sveta. Na vratima kuće dočekao je izaslanika domaćin Avdo sa svojih osam sinova, zdravom i dobrom decom, pozdravio izaslanika milostivog i velikog Kuma i ponudio ga po običaju solju i hlebom. Obred akiku izvršili su mesni hodža Dudaković i mualim Kulagić, u prisustvu oca i viđenijih građana”, stoji u novinskom izvještaju.

Po svršenom obredu na kojem je dijete dobilo ime Mehmed-Alija, došlo je vrijeme i za darove. Bašagić je Poriću predao srebrni sat sa zlatnim inicijalima kralja Aleksandra i tri hiljade dinara (primjerak Službenog lista stajao je 3 dinara). Porić je, zauzvrat, kralju Aleksandru i kraljici Mariji poslao “dva peškira vezena zlatom i srebrom, tri vezene marame za djecu i platno basmu, starinski rad muslimanskih žena”.

Gospodin Gajić, sreski načelnik Bosanske Gradiške, “objasnio je prisutnima značaj ove velike kraljeve milosti” i pozvao krajišnike “svih triju vera da uvek žive u slozi, ljubavi i radu, na korist kralja i Jugoslavije”.

“Posle ovih govora zaigralo se kolo i počelo je narodno veselje sve do odlaska izaslanika iz Orahova. Konjanici su pratili izaslanika nekoliko kilometara izvan sela i klicali kralju i njegovom domu. Za sve vreme boravka izaslanika pucalo se iz mužara i lovačkih pušaka”, objavio je Službeni list.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s