Svečanost u Dubici 1907.

Ubava varošica u Pounju, odnosno u Bos. Krajini – Dubica – poljepšala se još više jednom lijepom zgradom, a ta je zgrada srpsko-pravoslavna osnovna škola. Šaka čestitih Srba pravoslavne vjere u Dubici napravili su 1895. godine lijepu crkvu, a eto sad i školu.

Crkva i škola postoji u Bosanskoj Dubici od 1850. god. Proslava osvećenja školske zgrade trajala je 14, 15. i 16. avgusta ove godine. Cijela proslava tekla je burno i veselo, a sve u najboljem redu, i ako je svijeta bilo oko 6000 duša, osobito na Veliku Gospojinu, koga je dana sveta arhijerejska liturgija bila, kao i čin osvećenja školske zgrade, koji je čin obavio uz sudjelovanje više sveštenika i đakona Kostića – Visokopreosvešteni gosp. Mitropolit Evgenije.

Svečanosti prisustvovalo je čestito pjevačko društvo Banje Luke „ Jedinstvo” i mjesno pjevačko društvo „Višnjić”. Priređivački odbor i sva braća Srbi Dubičani mogu se pohvaliti moralnim i materijalnim uspjehom njihove svečanosti oko osvećenja nove školske zgrade. Sam kum škole g. ISIDOR DOBROVIĆ, srpski narodni dobrotvor, darovao je 2000 K, a svega je palo oko 8ooo K.

Bosanska vila (15. oktobar 1907.)

*Isidor Dobrović (Šikloš, 1841- Daruvar, 1914) bio je trgovac, veleposjednik, dobrotvor, prvi predsjednik Srpskog privrednog društva “Privrednik” i jedan od osnivača “Srpske banke” u Zagrebu 1895. Pamte se njegove riječi: “Mi stari moramo pomagati, moramo zadužbine osnivati a ti omladino radi, štedi, moli se Bogu i slušaj starije, ljubi svoj zanat, svoj posao, budi vredna, štedna i mudra, a posle doći će sve ostalo“.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s