CIA u Dubici

Na Mrakovici, južno od Bosanske Dubice, “u divljem i izolovanom dijelu Jugoslavije i stoljetnim šumama planine Kozare”, možda se nalazi tajna raketna baza, stoji u povjerljivom izvještaju američke obavještajne agencije CIA iz maja 1963. godine. Američki obavještajci, pozivajući se na doušnike sa terena, tvrdili su da se radi o strogo čuvanoj vojnoj oblasti, zabranjenoj za turiste, u koju se može ući samo uz posebnu dozvolu jugoslovenske vojske.

Na čelu CIA te 1963. godine, na vrhuncu Hladnog rata i godinu dana nakon Kubanske raketne krize, nalazio se JOHN ALEXANDER McCONE (1902-1991), američki biznismen i političar. Dužnost mu je povjerio predsjednik JOHN F. KENNEDY, a tokom mandata McCona (1961-1965), CIA je bila upetljana u atentat na predsjednika Dominikanske Republike, građanski rat u Laosu i svrgavanje predsjednika Ekvadora.

Kako stoji u dokumentu o Mrakovici sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti (neki dijelovi su ipak izbrisani kako bi se zaštitio identitet operativaca i saradnika), jugoslovenska vojska je sredinom pedesetih godina prošlog vijeka popravila puteve na području Dubice upravo zbog “tajnog vojnog postrojenja”. Tako je put “Dubica-Bjelajci-Vojskova” – nekadašnja konjska staza – osposobljen za prolazak vojnih kamiona. Na prilazima Mrakovici, postavljeni su kontrolni punktovi, a saradnici CIA na jednom od njih tog su proljeća uočili “tri ili četiri vojna džipa”. Lokalna milicija vrši strogu kontrolu i provjerava dokumente svih putnika, kaže se u izvještaju.

“Jedinice jugoslovenskog vazduhoplovstva stacionirane su u gradovima Bosanska Dubica, Kostajnica i Gradiška. Oficiri i vojna vozila iz ovih mjesta odlaze put Mrakovice, a transporti se gotovo po pravilu odvijaju noću. Radovi na Mrakovici trajali su 1954-1955, noću su se čule detonacije i stalno je dovožen materijal”, tvrdili su američki obavještajci.

U izvještaju CIA navodi se i da je sovjetski maršal GEORGIJ ŽUKOV posjetio ovu oblast u pratnji visokih jugoslovenskih zvaničnika IVANA GOŠNJAKA, ALEKSANDRA RANKOVIĆA i ĐURE PUCARA STAROG. Uz njih su na Mrakovici, po pouzdanim informacijama američke agencije, bili i neki “sovjetski oficiri i jugoslovenski generali”, a na dubičko područje stigli su u tri helikoptera. Takođe, stoji u dokumentu, ovu oblast često posjećuju i najistaknutiji funkcioneri SFRJ.

Iz razgovora sa mještanima, agent CIA doznao je da i oni vjeruju kako se na Mrakovici nalaze “neki projektili”, ali se ne usuđuju da o tome javno govore. Naime, kaže se dalje u izvještaju, 1955. godine, dok je “izgradnja baze još bila u toku”, više osoba je zbog dugačkog jezika završilo u zatvoru.

SKICA PRILOŽENA UZ IZVJEŠTAJ CIA

U Planinarskom domu na Mrakovici, “predviđenom za boravak ratnih veterana”, po informacijama CIA, nalazilo se “od 20 do 25 oficira u civilu”. Za sigurnost najužeg jezgra ove “vojne oblasti” bili su zaduženi vojnici “u tamno plavim uniformama”.

U sklopu izvještaja je i zanimljiv komentar “izvora” čiji je identitet prikriven. Naime, po njegovoj ocjeni, Đuro Pucar se nalazi u nemilosti jugoslovenskog predsjednika Tita koji ga je godinu dana ranije žestoko kritikovao. Iako se očekivalo da će Pucar brzo biti uklonjen sa funkcije (u to vrijeme on je predsjednik Narodne skupštine NR BiH), to se do maja 1963. ipak nije dogodilo. No, mjesec dana kasnije, Pucar je zaista i napustio bosansku skupštinu, nakon desetogodišnjeg predsjedavanja.

Uz ovaj dokument CIA na četiri stranice, priložena je i skica dubičkog područja na kojoj su ucrtani putevi i označena “približna lokacija raketne baze” na Mrakovici.

O. RADULOVIĆ

CIA u Dubici (2)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s