Pijesak i zvijezde

Nekada Antiohija bijaše lovište na glasu i nadaleko čuveno i izvan drevne carevine Konstantinove. Pošao sam za legendom. Davno, vrlo davno, lovio je ovom čamom, na putu za Jerusalim, Konstantin, car i svedržac vizantijski i potonji svetitelj hrišćanski. Mlada gazela odvela ga je jedanput preko sedam dolina i preko sedam bregova i na posljednjem, sedmom, najvišem brijegu gazela se pred carevom strijelom pretvorila u lijepu, mladu djevojku. Car Konstantin pade na koljena i iz nepoznatih razloga ne oženi se njome. Pomislio je Konstantin da je to Djeva Marija i odluči da na tom mjestu podigne manastir.

Na sedmom brijegu Konstantinovom i danas stoji manastir. Mali, četvrtasti i nepravilno raspoređeni njegovi konaci ličili su mi izdaleka na gomilu razbacanih kutija za cipele. Penjući se strmim beskonačnim stubištem, osjećao sam se kao mornar iz Biblije koji se vere na kamene palube Nojeve barke negdje na Araratu. Iznad naših glava bilo je mnoštvo ikona i svetitelja, veliki portreti trojice preminulih patrijarha Antiohije i zidni kalendar neke grčke fabrike mirišljavog toalet pribora. Igumanija je govorila francuski i patila je od šećerne bolesti. Od starog manastira Konstantinovog ostalo je malo ili skoro ništa.

U malu kapelu pod zemljom, gdje vječito tinjaju kandila i gore tanke žute svijeće, ulazilo se bez obuće. To je, valjda, jedini hrišćanski hram na svijetu u koji se ulazi kao u džamiju. Dežurna monahinja bila je mlada i lijepa i uvijek je obarala oči pred pogledima nečastivog. Napolju su odjekivali čekići nekih nevidljivih majstora i neimara. Sa terase najvišeg konaka pružao se pogled na pustinju i rijetka naselja. Ako bi predjeli mogli ličiti na ljude, onda bi ovaj kraj bio pust kao čemerna duša starog maloumnika. Daleko, preko pustih ravnica, leže pečeni pejzaži isušene lave gdje su se propali i izgubljeni ljudi Sirije skupljali vijekovima.

Na drugom kraju su Druzi, muslimanski jeretici, sljedbenici jednog poludjelog, mrtvog misirskog sultana. Za njih danas pokazuje isti interes sveta rimska kongregacija za propagandu vjere, kakav je nekada imao kalifa posljednjih sultana na Bosforu. U zapetljani ceremonijal njihovog suludog obreda nije upućen niko. U kamenjaru Džebeli Druza proveli su stoljeća svoga bitisanja. Nekoliko puta bili su najamnici Francuske. Nekoliko puta su izdali Francuze. Druzi su uvijek mrzili muslimanske Arape, a Arapi su prezirali Druze.

U hladu jedne česme, na kraju prljavog naselja u dolini, provedoh čitavo popodne u potpunoj tuposti misli i osjećanja. Duboka jaruga dijelila je malo naselje na skoro dva jednaka dijela. Kuće su bile trošne i male. Onako skupljene na brijegu izgledale su kao gomile starih, iznemoglih prosjaka pred dverima nekakvog basnoslovnog carskog hrama. Iznad sela lebdio je miris kozijeg loja i jasmina. Uzalud sam satima pokušavao da nožnim palcem otkinem jednu grančicu masline ili nekog drugog drveta. Predveče je prošao pogreb.

Četiri hitra seoska kostura nosila su leš neke nesrećne djevojke. Za nosilima je išao mali, pognuti sveštenik. Sveštenikove ruke bile su pobožne i gladne. Njegova brada ličila je na staru isluženu džamijsku metlu. U pustinji je smrt obična i svakodnevna stvar. Fatalizam je naučio ove ljude da će svi koji žive umrijeti i da će umrijeti i oni koji se još nisu ni rodili. Niko nije bio uzbuđen. Niko nije plakao. Nikoga nije ni bilo. Zaželio sam da što prije odem u Bejrut i da se ponovo vratim na obale Mediterana. “…Rano mru na Jugu, Saloma! Saloma!” Zvijezde nad pustinjom bile su noćas tako stare i otežale. Bilo ih je odjednom mnogo, beskrajno mnogo, kao bezvrijednog sitnog novca nekog starog carstva koje je odavno propalo.

Zuko DŽUMHUR, Nekrolog jednoj čaršiji

1 komentar na “Pijesak i zvijezde

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s