Dubički donatori 1892.

Prilikom održavanja ovogodišnje Svetosavske besjede u Bosanskoj Dubici, od koje je čist prihod namijenjen fondu ovdašnje srpsko-pravoslavne osnovne škole, darovaše svoje dobrovoljne priloge slijedeća gospoda: Po 5 f. ŠKULJEVIĆ i ANIČIĆ iz Trsta, ŠTOVA iz Beča i VLADIMIR MATIJEVIĆ iz Zagreba.

Po 3 f. PERO DRLJAČA iz Bosanskog Novog, BERNŠTAJN i sinovi iz Zagreba i ADEM-BEG CERIĆ iz mjesta. Po 2 for. MILE GLIŠIĆ iz Brekinje, VID DAVIDOVIĆ iz Bosanskog Novog, ÐORĐO ĐURIĆ iz Bosanske Gradiške, MIRINGER i PETRU iz Osijeka, RISTE KONDIĆ iz Prijedora, ĐORĐO KOVAČEVIĆ iz Bosanske Gradiške, MANE HRNJAK iz Sarajeva, VASO JELOVAC iz Orahova, SIMO STOJANOVIĆ iz Prijedora, NIKOLA JOVANOVIĆ iz Krupe, MILE RADETIĆ iz Prijedora, LAZAR i MIHAIL TRIFKOVIĆ iz Prnjavora i Manastir Moštanica.

Po 1 for. LAZAR SMILJANIĆ iz Bosanskog Novog, RISTE ILIĆ iz Bosanske Gradiške, NIKOLA CVETOVIĆ i JAKOV NESTIĆ iz Hrvatske Dubice, SMAJO RIZVAN iz mjesta, PERO ULJAREVIĆ iz Brčkog, MIHAILO GRUBOR iz Banja Luke, MILAN VUKMIROVIĆ iz Bosanskog Novog, ĐURO VUKOVANOVIĆ iz Međeđe, VUJO VIRIJEVIĆ iz Bihaća, MILOŠ LINTA iz Bosanske Kostajnice, ANA DEDOVIĆEVA iz Jasenovca, ZAIM DELIĆ iz mjesta, VUKAŠIN MILJANOVIĆ iz Međeđe, MITRO PETKOVIĆ iz Orahove, MARKO VOJNOVIĆ i ĐOKO KOSTIĆ iz mjesta, JOHAN HERCIG iz Bosanske Kostajnice i SUBANOVIĆ iz mjesta. Ne možemo a da ovom prilikom ne kliknemo iz dubine srpskog srca: Živjeli i hiljadili se takovi darovatelji i prijatelji naše srpske pravoslavne škole!

Bosanska vila, 1892