Banjalučka trešnja

Specijaliteti u Banja Luci su: bijeli katmer-ćureci i bijela pogača pečena u pepelu, a kajmak-baklava u Ferhad-pašinom dvoru je takva da joj nema ravna na nastanjenom dijelu zemlje. Ona je tako sočna da na nju metneš tepsiju utonula bi. To je slatka i ukusna baklava.

Od voća, međutim, trešnje budu toliko slatke, sočne i ukusne da im nema ravnih u evropskoj Turskoj (Rum), Arabiji ni Persiji. Ahmed-paši su donijeli jedan sepet trešanja i svaka je bila kolik orah s rijeke Mudurnu u Anadolu, gdje se izrađuju terzijske igle. Svi smo se divili ovim sočnim trešnjama.

Izabrali smo nekoliko komada i u jedan tas terazija stavili trešnju, a u drugi jedan groš i vaga se izravnala, a groš je težak osam drama. Odatle se vidi koliko je teška i krupna banjalučka trešnja. Ona je po ukusu vrlo slatka i sočna, a djeluje dobro i na probavu.

Poznate su, takođe, u tom kraju i dunje i jabuke. Kupus koji zovu “kopuska” ima glavu veliku kao kazan, a listovi su mu sočni kao tanki listovi nišeste. Od pića im je glasovito kozije mlijeko, surutka, medovina, sok od višanja, hardalija, ramazanija, ekstrakt od pelina i ekstrakt od nane.

Evlija ČELEBIJA, Putopis