Pape iz pakla

Na čelu katoličke crkve tokom dvije hiljade godina bilo je i takvih ličnosti koje do današnjeg dana izazivaju sablazan. U Vatikanu, tom centru vjerske, političke i ekonomske moći, titulu rimskog episkopa i namjesnika Isusa Hrista nosili su i ubice, silovatelji, pljačkaši i okorjeli razvratnici. Ovo su neki od najgorih papa u istoriji.

Stefan VI (896-897) rođen je u Rimu, a dužnost poglavara crkve obavljao je manje od godinu dana. Tih nekoliko mjeseci bilo je sasvim dovoljno da mu osigura mjesto na mračnim stranicama istorije. Naime, Stefan je naložio da tijelo njegovog prethodnika, pape Formoza koji je preminuo sedam mjeseci ranije, bude iskopano, odjenuto u papsku odjeću i stavljeno na presto kako bi mu se sudilo. Pokojnik je potom proglašen nedostojnim papske dužnosti i proklet, sve njegove odluke proglašene su nevažećim, a sa tijela su, prije no što je bačeno u rijeku Tibar, odsječena tri prsta desne ruke. Skandalozno suđenje mrtvacu izazvalo je nemire u Rimu pa je Stefan ubrzo zatočen i zadavljen u maju 897. godine.

Ivan XII (955-964) na papski je tron, prema nekim izvorima, zasjeo sa 18 godina, dok drugi izvještaji govore da je bio sedam godina stariji. Njegova je vladavina bila obilježena razvratom, korupcijom i nasiljem svake vrste, a savremenici njegovu palatu nazivaju bordelom. Papa je, navodno, crkvene položaje prodavao svakome ko je imao dovoljno novca, pa je za biskupa proglasio i jednog desetogodišnjaka iz ugledne porodice. Ivan XII je danonoćno bludničio sa uglednim Rimljankama i surovo kažnjavao svoje neprijatelje – jednog je oslijepio, drugog kastrirao. Britanski istoričar Gibon za ovog papu piše da su „vijesti o čestim silovanjima, kako udovica tako i djevica, masovno odvraćale hodočasnice od posjete grobnici Svetog Petra jer su se s pravom bojale da će biti besramno napastvovane od strane nikog drugog do li njegovog namjesnika na zemlji“.

Benedikt X (1032-1044; 1047-1048) po Katoličkoj enciklopediji postao je papa sa 18 godina. Drugi izvori pak tvrde da je bio tek dvanaestogodišnjak („već pokvareno dijete“) koji je na vlast zasjeo uz pomoć novca svojih pokrovitelja. Papa Viktor III kasnije će zapisati da je Benediktov život „bio toliko gnusan, pogan i odvratan da se stresam od same pomisli na to“. Ovaj Rimljanin jedini je čovjek koji je papsku dužnost obavljao više puta i jedini u istoriji koji je istu prodao. Vladavina Benedikta IX bila je ispunjena skandalima. Nazivan je „demonom prerušenim u svještenika“ pa je zbog silnih optužbi nakon 12 godina privremeno protjeran iz Rima. Međutim, ubrzo se vratio na papski tron, a zatim i prodao svoju titulu kako bi se oženio. Predomislio se 1047. i opet započeo borbu za vlast da bi godinu dana kasnije ponovo bio silom uklonjen iz Vatikana.

PAPA ALEKSANDAR VI

Aleksandar VI (1492-1503) jedan je od najkontroverznijih papa u istoriji. Rođen u čuvenoj porodici Bordžija, studirao je prava u Bolonji, a potom kupio kardinalski položaj koji mu je donio još veći imetak i uticaj da bi se konačno dočepao papske stolice u avgustu 1492. Važio je za izuzetnog govornika i vještog manipulatora koji nije birao sredstva da dođe do svog cilja. Imao je brojne ljubavnice s kojima je dobio čak devetoro djece, a navodno je obljubio i vlastitu kćerku Lukreciju koju je godinama koristio za svoje političke i finansijske igre. Njegov nasljednik Julije II odbio je da koristi istu palatu jer je, po njegovim riječima, „Aleksandar VI opoganio crkvu kao niko prije njega“. Sobe grešnog pape ostale su tako zapečaćene sve do 19. vijeka.

Sikst IV (1471-1484) sagradio je Sikstinsku kapelu i utemeljio Vatikanski arhiv, ali i bio pokrovitelj zloglasne španske Inkvizicije i čovjek poznat po nepotizmu – šestoricu svojih rođaka proglasio je za kardinale. Ovaj papa optuživan je za pedofiliju i dodjelu crkvenih pozicija u zamjenu za “seksualne usluge”. Za njegove vladavine, kaže se, kardinalski položaj stekli su mnogi “ljepuškasti mladi muškarci”. U isto vrijeme, savremenici su pisali i o brojnim ljubavnim aferama pape Siksta sa ženama, uključujući i njegovu rođenu sestru. Imao je šestoro djece koje je izdržavao iz papske kase. Kako bi pokrio svoje enormne troškove, uveo je porez na prostituciju i dekret o visokim novčanim kaznama za crkvene zvaničnike koji su imali ljubavnike i(li) ljubavnice. Suvišno je reći da se ovaj propis nije odnosio na njega.