Vašar u Sanskom Mostu

Vašar koji je održan u Sanskom Mostu u avgustu 1937. godine privukao je oko sto hiljada posjetilaca iz zemlje i inostranstva, a o ovom nezapamćenom skupu – koji je umjesto tri dana potrajao čitavu sedmicu – detaljno je izvještavala i tadašnja jugoslovenska štampa.

Ovogodišnji vašar u Sanskom Mostu, koji se na tradicionalan način održava svake godine tri dana o Preobraženju, prevazišao je sve dosadašnje vašare i sva očekivanja. Prevazišao je po ogromnoj poseti koja se ne pamti u ovim krajevima, a naročito seljačkog sveta. Vašar je počeo nedelju dana ranije nego obično. Nekoliko raznih cirkusa, ringišpila, ruleta, raznih kina, kapela putujućih muzika i druge obligatne vašarske atrakcije, otvorile su vašar nekoliko dana ranije. Na jednom mestu mogli ste da vidite „Balkanski rat“, „Marseljski atentat“, sukob Kineza i Japanaca, na drugom, opet, derao se jedan: da mu vidite „bika sa šest nogu i dva stomaka“, teškog 607 kilograma.

U blizini zauzeo poziciju čovek koji guta gvožđe i staklo, a do njega neki koji nosi po nekoliko metara tereta. I tako dalje, ko bi sve nabrojao razna čuda, ali je red pošto ona čine vašar, da makar delimično budu spomenuta.

Kao da se predosećalo, a tako je i običaj, da će poseta biti nezapamćena, podignut je veliki broj kafana od zelenila i dasaka. Još da nije bilo njih kako bi se ovoliki svet mogao igde smestiti? Kafana je na sreću bilo više nego ikada i bile su sve pune i prepune. Svaka kafana je imala renomiranu i reklamiranu kapelu. U njima se osvanjivalo, jelo, pilo i veselilo, lumpovalo i spavalo…Ovako veliku masu sveta, a naročito onih iz udaljenih krajeva i sela, koji su morali da noće u varoši, teško je bilo smestiti i nahraniti. Noćivalo se po polju i u šatorima, na kolima, po dvorištima i livadama, a najviše ih je bilo koji nisu ni spavali već probdeli noć uz pesmu i muziku…

Računa se da je popijeno oko 30 hiljada litara raznog alkoholnog pića, preko 150 hiljada crnih kafa, a već o drugome da se i ne govori.

Čak je jednog dana bilo ponestalo hleba tako da su seljaci iz okolnih sela počeli da donose i prodaju hleb. Računa se da je zaklano i ispečeno na ovom velikom vašaru oko 1.500 komada jaganjaca. Na jednom polju izvan grada bile su poređane čitave vatre na kojima su seljaci svakodnevno pekli i prodavali u varoši po nekoliko stotina jaganjaca.

Italijani kupuju konje, Englezi volove

Veliko stočno tržište Sanskog Mosta nije do sada za pet godišnjih vašara primilo toliko stoke koliko ove godine. Dogonjeno je i prodato bezbroj razne stoke. Naročito su dobro prodavani konji. Par koji je prošle godine prodavat za 1.500 dinara, ove godine je prodat za 5-6.000 dinara. A bilo je i takvih parova, a naročito malih bosanaca koje su Talijani plaćali po 8-10.000 dinara. Isto tako dobro su prodavati volovi, a naročito velike sivonje, dugih rogova, zvani posavci. Njih su naročito kupovali Englezi, koji su ove godine prvi put došli na sansku pijacu što znači krupan preokret za napredak u pogledu poslovnog prometa.

Naročito su se isticali lepo udešeni i poređani dućančići sa raznim igračkama kojima je ove godine opština dala jedno zaista lepo mesto, sa obe strane široke i lepe aleje kroz varoški park. U njima ste mogli dobiti sve što vam je palo na pamet. Na drugom mestu bili su poređani zlatari i draguljari kod kojih ste mogli dobiti od jeftinog prstenja po 5 dinara do skupocenih srebrnih i zlatnih ogrlica. Nekako je ličilo na sarajevsku Baščaršiju.

Velika ograda parka, kao i još neke druge ograde, davale su živopisan izgled iskićene raznim vrstama ćilima, od sjeničkih, pirotskih, petrovačkih, pa čak do persijskih. Na drugoj strani opet mogli ste videti čitave dućane raznog suđa, a naročito se isticalo starobosansko posuđe od bakra, lepo kalajisano odsjajivalo je na prolaznike i podsećalo na nekadašnji sjaj i veličinu iz begovskog vakta.

Ovo je suđe i danas našlo mnogo mušterija. Seljaci su se prosto grabili za njega kao nijedne godine do sada. Dobro je prodavano, takođe seljacima, i razno emajlirano i plehano posuđe. Cifre sa ovoga vašara, iako uzete proksimativno i prema utiscima, govore mnogo. Ogroman i nezapamćen broj od skoro 100 hiljada duša, prodaja razne stoke i drugih proizvoda u vrednosti skoro dva miliona dinara, preko 1500 pojedenih jaganjaca, preko stotine privremeno podignutih kafanica i dućančića itd, govore mnogo. Utisak svakog pojedinca je da je vašar u skoro svim granama prevazišao sve dosadašnje.