Sevdah u Gornjem Šeheru

Sezona je zabava. Svake sedmice imamo po nekoliko priredaba. Sva društva spremaju zabave i takmiče se koje će svojim posetiocima pružiti veće iznenađenje i ugodniji provod. Ne zabavlja se samo naš centar, čaršija, zabavlja se i naša periferija, lepo se zabavlja…Dokaz da se i periferija ume da zabavlja pružila nam je bajramska zabava dobrotvornog društva Bratstva u Gornjem Šeheru koja je održana preksinoć. Sa ukusom dekorisane prostorije ovog društva bile su isuviše malene da prime mnogobrojne posetioce.

Zabavu su posetili i mnogi prijatelji iz centruma da bi svojom posetom dali priznanje humanim nastojanjima Bratstva koje je, zaista, za ovo nekoliko poslednjih godina mnogo učinilo za stanovnike ovog predgrađa. Na zabavi su bili predstavnici Gradske opštine, Gajreta, El Hidaje i Narodne uzdanice. Primećeno je više posetilaca iz Mrkonjić Grada, Jajca, Kotor Varoša i Bosanske Gradiške. U zakazano vreme program je otvorila četvorogodišnja Nurka Buzdalek deklamacijom „Moja molba roditeljima“. Zatim je hor Bratstva pod ravnanjem gospodina Čardžića otpevao „Slatki dane“ i „Tri junaka“.

Nastupao je i naš sevdalija Hasan Jahić i otpevao dve sevdalinke, a za njim je nastupio Avdo Ičagić, koji je uz pratnju saza otpevao nekoliko starih bosanskih pesama koje se sada retko čuju. Na kraju su, u staro-bosanskom muslimanskom ruhu, nastupile članice i članovi društva koji su sa mnogo uspeha izveli pozorišni komad „Igra sreće“ od Dizdara i Burine. Zabavni program zaključen je šlagerom „Bela ruža“ kojeg je otpevala gospođica Džemila Šeranić.

Izvođači programa nagrađeni su zasluženim aplauzom. Posle toga razvila se ugodna zabava. Bogata tombola sa mnogo zgoditaka potpuno je zadovoljila. Bife takođe. Tamburaški zbor Bratstva koji je svirao za vreme igranke takođe je zadovoljio. Sa velikim brojem glasova, za lepoticu priredbe izabrana je gospođica Fadila Šeranić. Priredba Bratstva uspela je iznad svakog očekivanja. Čist prihod ove zabave upotrebiće se u humano-prosvetne ciljeve Bratstva.

Vrbaske novine, 13. februar 1938.