Ordenje za Dubičance 1930.

Kralj Aleksandar Karađorđević ustanovio je u aprilu 1930. godine Orden Jugoslovenske krune. Ovo odlikovanje dodjeljivano je pojedincima koji su „prednjačili u radu na ostvarivanju nacionalnog jedinstva i saradnje“ te za posebne zasluge prema kruni, državi i naciji u javnim službama.

Ukazom kralja Aleksandra od 6. septembra 1930, Ordenom krune odlikovano je 150 zaslužnih građana sa prostora Vrbaske banovine, među kojima i pet mještana Dubice. Ukaz je objavljen u Službenom listu pet dana kasnije.

Orden Jugoslovenske krune petog reda tom prilikom su dobili: prota Slavko Vujasinović, zemljoradnik Stevo Dragić i trgovci Glišo Pralica, Sulejman Tabaković i Omer Cerić.

ORDEN JUGOSLOVENSKE KRUNE PETOG REDA

Istim kraljevskim ukazom, višim – četvrtim redom ordena – odlikovano je 16 zaslužnih građana Vrbaske banovine. Između ostalih, orden su tada dobili banjalučki trgovci Kosta Dimitrijević i Ilija Ljubibratić, advokat Steva Moljević, upravnik bolnice u Banja Luci dr Ejub Mujezinović, ljekar iz Gradiške Jovan Malić i zemljoposjednici Bećir Gradaščević (Gradačac) i Hasan Džinić (Banja Luka).

Orden krune bio je „stariji“ od Ordena Svetog Save, nošen je o tamno plavoj traci i bio je organizovan u pet stepeni (redova) – Veliki krst, Veliki oficir, Komandir, Oficir i Kavalir. Izrađivan je u Parizu, u čuvenoj kompaniji Arthus-Bertrand, u kojoj i danas nastaje ordenje francuske Legije časti. Odlikovanje od 2002. godine ponovo dodjeljuje porodica Karađorđević.