Kad aščija ženi sina

Prijedor, 15. maja – Danas je u Prijedoru obavljeno venčanje Reufa Jahića iz Prijedora sa gospođicom Remzijom Arnautović iz Bosanske Krupe. Kako je Reuf jedinac ovdašnjeg čuvenog aščije Ibrahima Jahića, zvanog Bibić, to je ovaj čin obavljen na najsvečaniji način, uz sudelovanje ogromnog broja građana Prijedora i okoline. Zaruke i venčanje obavljeno je po starom narodnom običaju pa je interesantno da se iznese tok veselja.

Pre kratkog vremena ovdašnji čuveni aščija Ibrahim Jahić zaručio je svog jedinca sina Reufa sa lepom i simpatičnom devojkom Remzijom Arnautović iz Krupe. Otac i mati mladoženje sami su izabrali devojku i odredili dan venčanja. Pošto je otac mladoženje dobro poznata ličnost i neobično cenjen, to je za ove svatove vladalo veliko interesovanje među građanstvom grada Prijedora.

Po mladu otišao je otac i majka i sa njima stari hodža Hadži Hafiz Ahmet ef. Ališić uz pratnju svatova. Svi sadašnji privatni automobili i auto-taksi bili su zauzeti od strane svatova pa su se morali naručivati iz okolnih mesta. Pri dolasku u Bosansku Krupu, svatove je dočekala velika masa sveta uz povike: „Dobro nam došli“!

U kući su bili počašćeni limunadom i crnom kafom a kasnije obilnim ručkom. Popodne pucanj iz puške objavio je vreme da se svatovi kreću. Iz kuće je mladu izveo najmlađi brat, a prisutni su je obasuli novcem pomešanim sa bombonama, da bi brak bio sretan i plodan. Svatove je dočekala pred Prijedorom na deset kilometara ogromna masa sveta sa fijakerima i biciklima odakle su skupa krenuli prema Prijedoru. U gradu su prošli sve ulice uz pesmu i svirku pa su se uputili mladoženjinoj kući, gde su ih dočekali sa hlebom i vodom. I tako se je mladi Reuf oženio sa devojkom koju nije ni video. Za sve vreme veselja svirao je Radnički orkestar, jer je Reuf njegov član.

Vrbaske novine, 20. maj 1938.