Fon Miteser o Bosni

Austrijski konzul Paul fon Miteser izvjestio je svoje pretpostavljene u junu 1810, dvije godine nakon dolaska u Travnik, o prilikama u Bosni, njenom stanovništvu, prirodnom bogatstvu i privredi. Pojedinim bosanskim gradovima Miteser je posvetio nešto više pažnje, a u njegovom izvještaju detaljno je popisano šta sve Bosna može da ponudi Beču.

Krupa: Ovdje se osim krava mnogo prodaju ovce u austrijske zemlje. Raja je dvije trećine pravoslavci, a trećina katolici.

Banja Luka: U ovom kraju mnogo uspijeva voće, velika su prostranstva šuma i obradivih polja. Stanovnici su veoma vrijedni, uzgajaju svinje, krupnu i sitnu stoku, kukuruz i duhan. Mnogo polažu na uzgoj pčela, a proizvode i kravlje maslo. Ima drva za gradnju čamaca i za ogrijev. Vunu i ćebad šalju u Jajce i njima mnogo trguju. Po vjeri, raja su trećina katolici i dvije trećine pravoslavci.

Dubica: Stanovnici ovog kraja su vrlo mirni, poslušni i radni. Zemlja je plodna tako da daje puno kukuruza. Ima mnogo hrastovih šuma pa su razvijeni svinjogojstvo i uzgoj krupne stoke za prodaju. Mnogo se izvozi drvo u austrijske zemlje. Raja je sva pravoslavne vjere.

Doboj: Ovo područje ima osobito mnogo šuma, polja i pašnjaka. Uzgaja se mnogo rogata stoka i svinje, zatim mnogo voća, naročito šljive. Izvoze se i građevinsko i ogrijevno drvo.

Petrovac: Ova oblast nema dovoljno vode za piće, ali na poljima uspijeva žito i ječam. Kukuruza nema, a gotovo da nema ni voća. Mnogo se gaje ovce pa ima vune i masla.

Kamengrad: Stanovnici imaju malo poljoprivrednih proizvoda pa trguju zanatskim proizvodima i to željeznom robom. Rudnik gvožđa se nalazi kod Starog Majdana odakle se ruda transportuje do Beograda i Vidina. Raja su trećina muslimani, a dvije trećine pravoslavci.

Velika Tuzla: Voća ima malo, ali mnogo žitarica, ovaca i svinja, dovoljno za izvoz. Ovdje se nalaze silni izvori. Dosta se proizvodi kuhinjska so, dobra je u stočnoj hrani.

Roba za izvoz: ovčija vuna, kozja dlaka, juneća, konjska, vučija, jazavčeva, vidrina, kuneća, zečija koža, lisičiji repovi, drvo za gradnju, za brodove i ogrijev, vosak, med, duhan, arpadžik, maslo, slanina, loj i sapun. Kad je rodna godina, pogranične kapetanije izvoze i kukuruz i žito.

Gotovi proizvodi: mješine, kordovan i sahtijan kože, obrađene ovčije, kozje, jagnjeće i jareće kože, sedla, futrole za pištolje, pokrivači za konje od vune i kozje dlake, razni turski odjevni predmeti, papuče, svakodnevni predmeti od drveta, čankovi, lule i čamci svih vrsta.

Iz austrijskih zemalja uvozi se u Bosnu: pamučno i laneno platno, sukno svih vrsta, naročito fine tkanine, kašmir svih boja, svila svih vrsta, ogledala, časovnici, pečatni vosak raznih vrsta, porculan, papir, olovo, cink, arsenik, bakar, željezo, kamena so, šećer bijeli i žuti, kafa, biber, razni začini, lijekovi, pištolji (stari engleski i francuski) i dugi karabini.