Pijetlovi iz Kozarca

Teško je naći još koje mjesto u ponosnoj Bosni da u njemu ima svakovrsnog voća koje rodi osobito dobro svake godine, osobito šljive koje neće nijedne godine premetnuti da ih ma koliko bilo ne bude, a kad dobro rode onda ih narod suši u sušanama i za njih lijepu sumu novaca primi. Što se tiče bostana, to je uprav za njega zemlja stvorena, kad može biti u jednoj lubenici po deset oka, a po množinu kola dovezu na pijacu prijedorsku i prijedorcima po priličnu cijenu prodaju da svoje tijelo rashlade od velike ljetne žege. Žito svakovrsno odlikuje se od drugih okolnih žita i kukuruz im je žući i slađi, a pritom poznato je da je i skuplji.

Još je vrijedno i to što ću ovđe opomenuti da su pjetlovi (zvani gigovi) kozarački na glasu zbog svog čistog, jakog i oduševljenog pjevanja kojih se glas može čuti odveć daleko.

To se može svak uvjeriti jer su se dobri gigani kozarački mogli u srpskom Biogradu po zlatni cesarski dukat prodavati sve na jagmu. I danas tih čuvenih pjetlova imade u Kozarcu i okolini po nešto, ali ih nema kao do sad tako dobrih i tako mnogo.

Bosansko-hercegovački Istočnik (1896)