Hitler i Nostradamus

Nikada nećemo saznati naslove onih knjiga koje je Hitler imao pored kreveta onog dana kada se ubio, ali znamo osamdeset knjiga koje su bile u bunkeru u to vrijeme, neke prilično skoro nabavljene, kao što je Predistorija Ruzveltovog rata iz 1943. Ali, ima i knjiga koje je firer nabavio još kao mladić, uključujući i broširano izdanje na 120 strana, Nostradamusova proročanstva Karla Loga, objavljeno 1921. godine. U ovom jeftinom izdanju, štampanom na papiru koji danas brzo propada, Log predviđa pojavu „proroka gnjevne glave“ koji će „osloboditi njemački narod“ i „pročuti se širom svijeta“.

Izlažući jedno od Nostradamusovih zagonetnijih proročanstava, ovo izdanje iz 1921. predviđa izbijanje „drugog svjetskog rata“ 1939. godine, pri čemu Njemačka ulazi u rat protiv Poljske, Francuske i Engleske.

Autor je toliko siguran u tajming i okolnosti ovog budućeg rata, dvije decenije ranije, da citira relevantan Nostradamusov stih i pruža detaljno objašnjenje. Kada sam poručio baš ovu knjigu u Odjeljenju za rijetke knjige Univerziteta Braun, donijeli su mi je u omotu od sivog papira, označenu kataloškim brojem 38.

Dok sam je listao, nisam našao marginalije, ni oznake olovkom, nije bilo komentara i podvlačenja, upitnika ili znakova čuđenja. Nije bilo nikakvih rukom načinjenih oznaka bilo koje vrste koje bi ukazivale na to da se Hitler pozabavio ovim izuzetnim tekstom. Jedini dokaz da je neko knjigu čitao jeste izreckana ivica nekih stranica koje su razrezane možda otvaračem za pisma. Hitler ili ko god da je razrezao ove stranice, rezao je samo do strane 42, dvadeset šest stranica prije Logovog predviđanja o „drugom svjetskom ratu“.

Timothy RYBACK, Hitlerova lična biblioteka