Davna istorija u nama

Istorija više određuje ljude i društvo nego što obično mislimo. Kada je riječ o Bosni i Bosancima, ta određenost istorijom je posebno značajna. Udubljivanje u psihu ljudi, u našu situaciju, u tragove koji su ostali u svemu onom što vučemo za sobom iz prošlosti, pokazaće da je ta davna istorija još uvijek prisutna, i da je neophodno da se borimo protiv nje, da je nadilazimo.

Istorija je ostavila u nama komplekse, složenost, koja u izvjesnom smislu može da bude bogatstvo, ali i oštećenost. Davno je rečeno da su Bosanci čudni ljudi.

Čudni su zato što su veoma protivurječni, što ih razdire bezbroj različitih htijenja, poriva, nagona, traženja, nesigurnosti, ponosa, tuge, naglih izliva radosti, inata, duševne mekoće, neočekivane surovosti, sudara onog što je ukorijenjeno nasljeđem i onog što nailazi s vremenom. I ta zaista komplikovana i kompleksna psihologija može se naći u Bosni na svakom koraku. Zato je ona neiscrpan izvor za pisca, pa i za mene. Pisac mora biti za nešto posebno vezan, mora da ima svoj korijen, svoje nebo, svoj zavičaj koji doživljava drukčije nego ma bilo koji drugi kraj…


PROČITAJTE I OVO: Mešino upozorenje iz 1967.


Merhamet je orijentalni pojam, veoma širok, koji znači otvorenost prema svim ljudima, oslobođenost od predrasuda, nacionalnih, socijalnih i svih drugih, koje udaljuju čovjeka od čovjeka.

Mislim da svaka izolacija znači osiromašenje onog koji se izoluje.

Deformacije u zatvorenim cjelinama veoma su opasne i mogu da urode potezima štetnim prije svega za okolinu, za susjede, ali i za one koji ih čine. Primjera za to ima bezbroj i nije ih potrebno navoditi, a svako otvaranje, prožimanje tuđim kulturama, mogućnost komuniciranja sa životom oko nas, znači obogaćivanje. To je jedini put kojim narodi treba da idu u svome interesu.

Meša SELIMOVIĆ, Telegram (1967)