Novo doba Banja Luke

Banja Luka nekad i sad – to su dve neobične fizionomije. Jedna predstavlja prošlost, a druga zamah novog doba. U svoj svojoj celini varoš je nekada izgledala vrlo tužno. Jedino bučni Vrbas, koji je oštro delio dve suprotnosti, istočnjačke mahale i evropske četvrti – u onaj sumorni život unosio je nešto veselosti. U građevinskom pogledu grad se razvijao bez sistema i plana.

Zidane su kućice, dizali su se objekti koji su prkosili i najosnovnijim principima pravilne izgradnje. O regulacionoj liniji najmanje se vodilo računa. Ceo dekor Banja Luke bila je dvospratnica Realne gimnazije, koja je bila najmonumentalnija građevina. Svuda je vladala nečistoća, a stranci su bežali od banjalučkog gostoprimstva jer se hotelska industrija nalazila u povoju. Kulturni život stare Banja Luke podržavalo je nekoliko društava i to je bilo sve. Novi dani iskupili su teškim milionima stare nevolje i nedaće, koje su za dugi niz godina mučile ovo ponosno krajiško gnezdo.

Čim je Banja Luka postala glavni grad i sedište Vrbaske banovine, došlo je do čudesnog preokreta u celokupnom njenom životu – došlo je do poleta na svim poljima rada.

Primetila su se velika naprezanja, privatne i državne inicijative, koja su težila zajedničkom cilju – uređenju varoši, stvaranju nove Banja Luke. I tako reći preko noći na mestima gde su do juče stajala stara muslimanska groblja i mahale i čitavi džemati, nikle su moderne evropske četvrti, svuda je ostavila svoje tragove ta čudesna amerikanska brzina.

U centrumu grada, na mestu gde se je nalazila mala drvena džamija sa zapuštenim grobljem, okružena mnogobrojnim ćepencima, sada se nalazi velika moderna zgrada Vakufskog hotela Palas, čija je izgradnja stajala 12 miliona dinara. U blizini Zemaljske banke bio je jedan veliki šljivik u kome su se sahranjivali muslimani još u staro doba, a sada je izgrađen veliki gradski park čije je uređenje stajalo preko tri miliona dinara. Park se nalazi na Bulevaru Kralja Aleksandra, preko puta Palasa. Stari drveni most preko Vrbasa zamenio je moderan armirano-betonski most u čijoj je blizini podignuta Opština na mestu stare drvene zgrade okružne oblasti.

Na uglu trga Cara Dušana i Gospodske ulice bila je stara zgrada hotela Balkan, u čijoj su neposrednoj blizini bile zasejane bašte kukuruza i nalazile se primitivne mesare. Sada je na tom mestu podignuta velika palata Banske uprave, srpsko-pravoslavna saborna crkva, palata Banskog dvora i zgrada Državne hipotekarne banke. Dom kulture, Dom Kralja Petra, u kome su smeštena sva humana, prosvetna i nacionalna društva i Narodno pozorište, podignut je na mestu gde se do nedavno nalazio jedan mali zapušteni park.

Za nekoliko godina na temeljima starih kućeraka osvanulo je preko sedam stotina novih modernih objekata. A to je stajalo u najmanju ruku oko 500 miliona dinara, velikih naprezanja i nesalomive volje.

Danas je Banja Luka i centar turizma Vrbaske banovine i cele Bosne. Njezine krasne aleje, pravilne ulice pune zelenila, ostavljaju najlepši utisak. Banja Luka ima i svoje posebne čari. U njoj se sukobljavaju dva svetska uticaja – sastaju se kulture istoka i zapada. Na jednoj strani, s leve strane Vrbasa razvija se intenzivno evropski deo grada, dok u drugom delu još uvek cvate „staro dobro doba“. Banja Luka sama po sebi inače je puna interesantnosti. Život u njoj teče brzo i slušajući valove Vrbasa i svakodnevno okuisanje mujezina sa trideset i tri džamije, dani nisu baš tako neveseli.

Vreme, 29. decembar 1937.