Jednostavan život

Tražiti zadovoljstvo koje nije prirodno niti neophodno, kao na primjer vladanje svijetom ili posjedovanje bogatstva, znači željeti predmete bez sadržaja i sasvim ništavne. Prirodne, ali suvišne želje, kao što je težnja da se hranimo isključivo finim jelima ili rijetkim napitcima, takođe su ništavne u mjeri u kojoj potraga za njima uznemiruje dušu.

Ne treba tražiti sva zadovoljstva, jer kao što medicina preporučuje umjeren život, moral nam savjetuje da izbjegavamo pretjeranost. Najvećim zadovoljstvima ne treba smatrati ništavnu neumjerenost i velike troškove već ispunjenje skromnih i prirodnih želja.

Jednostavan život koji malo košta, lišen neobuzdanosti, takav je život zadovoljstva kojem nas Epikur uči i u kojem on vidi vrlinu.

Djeca se boje noću, a mi smo žrtve utvara danju. Iako se ne možemo sačuvati od smrti, patnji ili nesreća, prijateljstvo, sjećanje na protekla dobra ili uvjerenost da smrt nije ništa, rastjeruju strahove, snaže čovjeka i umiruju njegove strijepnje.

Povuci se u sebe, odagnaj strasti, obrazuj se kod učenih, uživaj u savršenom spokoju duše i nasmij se sudbini.

Kao što je prijatno, kaže Lukrecije, posmatrati oluju na otvorenom moru kada smo sami u zaklonu, tako je poput luke i sama filozofija neka vrsta brane ili zida koji čovjek podiže da bi se odbranio od nemira, strahova i nesreća. O ovome misli danju i noću, i živjeći među nepropadljivim dobrima nećeš ličiti na smrtno biće već na boga među ljudima.

Jean-Paul DUMONT, Antička filozofija